En härlig kaka med kaffe, maräng, hasselnötter samt både vit och mörk choklad.
Ingredienser
Lagom åt: 8-10 personer
Hasselnötsbotten
2 teskedar snabbkaffe
1-2 tesked kokande vatten
1 msk majsstärkelse
100 malda hasselnötter
150 ml äggvita (cirka 4 ägg), rumstemperade
240 g florsocker
Mockamousse
125 g grädde
15 g snabbkaffe av god kvalitet
300 g vit choklad, finhackad
100 g mörk choklad, finhackad
4 äggulor, rumstempererade
2 äggvitor
350g grädde, vispad
Tillagning
Sätt ugnen på 120°. Rita två 21 cm cirkel på ett bakplåtspapper
Lägg kaffe och vatten i en liten skål och lägg åt sidan. Blanda samman majsstärkelsen och de malda hasselnötterna
Vispa äggvitorna tills styva toppar bildas. Tillsätt socker, 1 matsked åt gången, vispa i 30 sekunder innan du tillsätter mer. Vispa i ytterligare 2-3 minuter eller tills äggvitan blir tjock och blank.
Vänd ner majsstärkelse och hasselnötsblandningen samt kaffet och vänd runt tills allt har blandats väl. Fördela smeten på de två ritade cirklarna.
Grädda i 1 timme eller tills de är krispiga och torra vid beröring. Stäng av ugnen. Låt bottnarna svalna i ugnen ytterligare 2 timmar.
Mockamousse
Värm 125 g grädde och kaffe i en stor skål över sjudande vatten (skålen bör inte röra vid vattnet).
Vispa för att lösa upp kaffet. Tillsätt chokladen, rör tills den har smält helt och låt den svalna något. Tillsätt äggulorna och rör till en slät smet.
Vispa upp äggvitorna till mjuka toppar och vänd försiktigt ner den in i moussen. Tillsätt sist 350 g vispad grädden.
Kyl i 15 minuter innan man gör klart tårtan.
Fodra en 24 cm rund form eller ring med plastfilm.
Placera en maräng i botten och fyll på med chokladmoussen och på den andra botten överst.
Ställ tårtan stå i kylen i 3-4 timmar innan den ska serveras. Pudra med florsocker.