Ölbräserad kaptensbiff med libbstickasmör och picklade höstgrönsaker.
Ingredienser
Lagom åt: 10 personer
1 ½ kg fransyska
350 g gul lök
1,2 kg fast potatis
1 kg vitkål
2 msk honung
4 dl mörk öl
7 dl kalvfond
smör, olja, salt och svartpeppar
250 g smör
1 msk pressad citronjuice
1 dl hackad libbsticka
Salt
Till servering
Picklade höstgrönsaker
Tillagning
Putsa köttet och skär ut 20 medaljonger, ca 1-centimeter tjocka skivor. Skala och skiva löken tunt. Skär potatisen i ½-centimeters skivor.
Bryn löken till fin färg. Bryn kålen till ordentligt rostad färg, tillsätt då honungen och stek vidare ett par minuter. Smaka av med salt.
Salta och peppra köttet och bryn det sedan i smör på båda sidorna till en fin brynt färg.
Lägg köttet i botten av en ugnsform eller ett bleck. Lägg på löken och därefter potatisen. Salta potatisen och lägg därefter på vitkålen. Häll över ölen och buljongen. Ugnsbaka i ca 1 ½-2 timmar på 125 C tills köttet är mört.
Mixa under tiden ingredienserna till smöret.
Toppa kaptensbiffen med libbstickasmöret och servera gärna med lite fina och goda picklade höstgrönsaker.