I samband med slagets 200-årsjubileum 2015 beslutade de lokala myndigheterna att stödja John Martin Brewery’s projekt att renovera den strategiska platsen Mont-Saint-Jean Farm. Detta skapade en möjlighet för Anthony Martin och hans team att hedra de arméer som kämpade där genom att brygga Waterloo Beer – en öl som gav soldaterna mod att riskera sina liv på slagfältet. För att säkerställa att ölen bryggdes enligt de traditioner som fanns redan på 1400-talet, samarbetade de med mästerbryggaren Willem Van Herreweghen för att återvinna det ursprungliga receptet från 1456. Trots den rustika miljön på Mont-Saint-Jean, döljer sig bakom de eleganta kopparkärlen toppmodern bryggeriutrustning, som gör det möjligt att producera små batcher på 10 hl.
Waterloo Beer bryggs med noggrant utvalda lokala råvaror. Vattnet som används kommer från Mont-Saint-Jean Farm’s egen brunn, belägen i Brabantområdet, som är känt för sitt rika och rena vatten. Den omgivande regionens jordbruksrikedom har även bidragit till de råvaror som används i produktionen. Medan humlen för tillfället inte odlas lokalt, är målet att snart kunna odla denna i den omgivande naturen.
